Sinds 1981 · Kleding & textiel bedrukken

Gratis salesnummer: 0800 09 00 015     e-mail: info@teefactory.nl

Textiel zeefdruk

Onze favoriete druktechniek voor het personaliseren van textiel

Wat is zeefdruk

Het is de druktechniek die ons het meest vertegenwoordigt en veruit de populairste techniek voor vele bedrijven en ontwerpers omwille van het spectaculaire resultaat.

Zeefdruk op papier en zeefdruk op textiel hebben een gelijkaardige werking. De drukinkt wordt door de drukvorm heen op het te bedrukken materiaal aangebracht. Via een speciaal ontworpen zeefdrukmachine wordt de inkt door een fijne zeef met een zeefdruksjabloon geduwd die bevestigd is in een zeefdrukraam. De verf wordt zo rechtstreeks en kleur per kleur door de zeef gerakeld en na het drukken van de kleur wordt de verf gedroogd waarna de volgende kleur aangebracht kan worden.

Zeefdruk is een oude techniek en hoewel wij vandaag de dag hulp krijgen van zeefdrukmachines blijft het nog steeds een ambachtelijk proces. Onze experts moeten voor elke kleur van het logo een zeefdruksjabloon maken die behandeld wordt met lichtgevoelige chemicaliën, de verfkleuren moeten handmatig samengesteld worden en de T-shirts moeten één voor één op de machine geplaatst worden.


Geschiedenis

'Serigrafie' zoals zeefdruk ook genoemd wordt, is afgeleid van sericum (zijde in Latijn) + graphé (tekenen of schrijven in het Grieks). Om de oorsprong van de zeefdruk te leren kennen, moeten wij terug naar het oude China en de Song Dynastie ( 960 -1279 V.C). Men zegt dat men eerst werkte met het ingeweven haar van vrouwen, maar dat er snel overgestapt werd naar het gebruik van een zijden maas om de verf door te rakelen, vandaar de naam sericum-graphé. De techniek verspreidde zich snel naar Japan en andere buurlanden maar werd niet in Europa geïntroduceerd tot het einde van de XVIII eeuw toen de zijdehandel begon te boomen. In Frankrijk, Lyon, begon men zeefdruk te gebruiken om stoffen te bedrukken en gaf men zo naam aan de druktechniek van Lyon. 1910 wordt beschouwd als het jaar van de geboorte van de zeefdruk zoals we die nu kennen, omdat er vanaf toen gewerkt werd met de lichtgevoelige chemicaliën voor het maken van de zeefdrukramen en om de doorgang van de inkt te blokkeren. Zeefdruk werd populair in de Verenigde Staten door de bekende billboards en later gebruikt voor artistieke doeleinden, maar het was ongetwijfeld Andy Warhol die het op de kaart zette met zijn portet van Marilyn Monroe. Vandaag de dag is het de meest gebruikte druktechniek voor het bedrukken van T-shirts en andere kledingstukken.


Proces van personalisering van textiel met zeefdruk.

Het proces van zeefdruk is vrij moeilijk uit te leggen en daarom baseren wij ons graag op grafieken. Wat je zeker moet weten is dat er kleur per kleur gedrukt wordt en dat de inkt door een zeefdrukraam gerakeld wordt. De 3 basiselementen waar het proces uit bestaat zijn de films, de zeef en natuurlijk de drukinkt. Deze 3 elementen bepalen de technische kosten. Hoe meer kleuren het ontwerp heeft, hoe meer films, zeven en inkt er nodig zijn en dus hoe hoger de kosten.

De films

Het zeefdrukproces begint met het vervaardigen van de films.
Eerst delen wij het logo of ontwerp op per kleur en nadien drukken wij per kleur een film van dit ontwerp af met onze speciale HD plotter, met ondoorzichtige zwarte inkt op een transparante folie. Deze films zijn de basis voor het zeefdruksjabloon.

Het is een delicaat proces waar veel expertise voor nodig is om het beste resultaat te bekomen. Wanneer een film slecht vervaardigd is met een lage kwaliteit zal ook de kwaliteit van de afdruk te wensen over laten. Het is daarom uiterst belangrijk dat er gerwerkt wordt met ondoorzichtige inkt zodat er geen licht door kan tijdens de belichting van de film.

De kwaliteit en de resolutie van het ontwerp zijn doorslaggevend voor het hele drukresultaat, daarom is het enorm belangrijk om ons een ontwerp toe te zenden van hoge kwaliteit.

De zeef

Nu komt het moeilijke deel: de belichting van de zeef. Wij bedekken het scherm met een lichtgevoelige emulsie over het gaas. Omdat deze emulsie lichtgevoelig is, werken wij met een roosachtig licht zoals ook gebeurt in een fotolab.

Vervolgens leggen wij een film op een zeef waarna deze belicht wordt door middel van een belichtingsmachine. Van zodra de lichtgevoelige emulsie in contact komt met het licht, stolt deze. Op de plaatsen waar de emulsie door de ondoorzichtige verf niet in contact komt met het licht vindt er geen stolling plaats en dit gedeelte kan met water afgewassen worden. Waar de emulsie gestold is, kan er geen inkt door de zeef dringen en enkel het gedeelte van het ontwerp is dus doorlaatbaar… Et voilá! Klaar is ons zeefdruksjabloon.

Bij hobby zeefdruk worden de meeste zeven uit hout gemaakt. Wij gebruiken echter zeefdrukramen uit metaal omdat zij veel sterker en duurzamer zijn en wij ze nadien kunnen recycleren met onze speciale machine.

de drukinkt

Om kledij te bedrukken met zeefdruk gebruiken wij milieuvriendelijke plastisol-inkt van zeer hoge kwaliteit en zonder ftalaten. Nog nooit van ftalaten gehoord? Het zijn schadelijke stoffen die vroeger bij zeefdruk gebruikt werden als oplosmiddel en die helaas vandaag de dag nog steeds in omloop zijn in vele drukkerijen.

Technische fiche drukinkt

In onze werkplaats gebruiken wij het gamma Pantone U als kleurcode om textiel te personaliseren.
Wij willen erop wijzen dat het onmogelijk is om in de textieldruk de kleuren 100% na te maken maar onze experten doen steeds hun uiterste best om de kleurtoon zo nauwkeurig mogelijk te reproduceren. Wij werken met een betrouwbaarheidsgraad van 98%. Laat ons weten welke kleur je wilt en wij vervaardigen hem via een ambachtelijk proces, als ware het een recept.

Van zodra wij de zeefdrukramen gemaakt hebben, plaatsen wij ze zorgvuldig in de zeefdrukmachine, leggen wij de T-shirts klaar op de verschillende armen ervan en wordt de inkt geplaatst. Wij gebruiken een spray onder de T-shirts om ervoor te zorgen dat ze niet verschuiven en de ontwerpen of logo’s dus niet scheef worden gedrukt. Vervolgens wordt de machine in gang gezet en begint deze te draaien en te bedrukken. Dit gebeurt steeds onder supervisie en van zodra de T-shirts bedrukt zijn, worden ze van de machine verwijderd.

Om het proces af te ronden moeten de T-shirts of bedrukte kleding door de droogtunnel. Deze tunnel moet op een exacte temperatuur afgesteld worden zodat de inkt goed opdroogt en zich vastzet. Dit is de reden waarom kledij bedrukt met zeefdruk zo lang meegaat, zelfs na verschillende wasbeurten. Onze tunnel is van de nieuwste generatie en werkt enkel met elektrische energie wat veel beter is voor het milieu dan gasolie.

Eens uit de tunnel zijn onze T-shirts 100% klaar. Ze worden opgevouwen, verpakt in dozen en zo naar je toegezonden. De T-shirts komen aan in onze gepersonaliseerde dozen of in gerecycleerde dozen van onze leveranciers. Uiteraard denken wij ook hier aan het milieu.

Onze werkplaats

Ieder jaar investeren wij in de verbetering van onze werkplaats. Vorig jaar is deze helemaal veranderd en wij zijn enorm blij met het resultaat! Onze fabriek bevindt zich in Argentona, Barcelona waar een team van meer dan 25 mensen ervoor zorgt dat je ontwerpen vorm krijgen en waarbij elke werknemer gespecialiseerd is in 1 onderdeel van het proces. De werkplaats is verdeeld in 4 verschillende zones: de zone voor zeefdruk, de zone voor de zeefdrukramen, de digitale zone en het magazijn.

Het magazijn

Wij hebben net gezorgd voor een grotere voorraad en stock van producten waardoor het noodzakelijk was om ons magazijn volledig te herindelen om op een snelle manier een groter aantal producten en T-shirts aan te kunnen bieden zonder afhankelijk te zijn van de leveranciers. Vanaf nu kan u onze express catalogus raadplegen voor dringende bestellingen. Met meer dan 20 internatioale merken en meer dan 15000 opties in onze catalogus is het uiteraard niet mogelijk om al deze producten op voorraad te hebben maar onze verantwoordelijken hebben de meest verkochte exemplaren met de beste prijs- kwailteitsverhouding voor u uitgekozen zodat wij deze steeds kunnen aanbieden.

Zone voor de zeefdrukramen

De machines voor zeefdruk zijn niets zonder de zeefdrukramen, en zoals jullie weten wordt bij zeefdruk kleur per kleur gewerkt waarbij voor elke kleur een apart zeefdrukraam gemaakt moet worden. Antonio is de verantwoordelijke voor het maken van deze zeefdrukramen. Zijn werk bestaat uit 3 delen: belichting, wassen en recycleren. Niet dat Antonio zo'n fan is van romantische belichting, maar om de schermen te bewerken is er een roosachtig licht nodig dat ook gebruikt wordt in fotostudio's. De emulsies die dienen voor het belichten van de zeefdrukramen zijn zeer lichtgevoelig en raken snel beschadigd wanneer ze in contact komen met wit licht. Van zodra het sjabloon van de klant in de film belicht is, wordt deze zichtbaar en kunnen wij de overblijvende emulsie verwijderen met een hogedrukreiniger. Na het gebruik van deze zeefdrukramen gaan zij naar de rij voor recyclage. Wij zijn één van de weinige bedrijven met een speciale machine voor het recycleren van deze schermen.

Zone voor bedrukking

Het grootse deel van de werkplaats is voorbehouden voor de zone voor bedrukking met zeefdruk. Wij beschikken over een zeer luchtige en heldere ruimte en hebben de 3 zeefdrukmachines naast de ramen geplaatst zodat wij zo aangenaam mogelijk kunnen werken. De verantwoordelijke van dit deel van de werkplaats is Pedro, die het werk organiseert en verdeelt over de 3 zeefdrukmachines. De kledingstukken worden kleur per kleur bedrukt met de hulp van de automatische machines maar steeds onder toezicht van ons team. Van zodra de kleding bedrukt is, gaat deze door de droogtunnel. Wij hebben 2 van de allernieuwste elektrische droogtunnels en tevens ook een klein minilab waar de kleuren van de inkt voor de zeefdruk gemaakt worden omdat wij de kleuren niet kant en klaar aankopen maar ze ambachtelijk vervaardigen. Hiervoor volgen wij de specifieke aanwijzingen van Pantone Uncoated. Het vervaardigen van de kleuren is echt een hele kunst!

De digitale zone

Om moeilijke ontwerpen of gedetaileerde foto's te bedrukken, bieden wij andere druktechnieken aan zoals sublimatie of Full print, Flex en Flock transfer, digitale druk of copitrans. Pablo is hier de persoon die alles in goede banen leidt en die verantwoordelijk is voor het werk met onze nieuwe, digitale Kornit printer en de hittepers voor sublimatie met Full print. Wij gebruiken enkel de allernieuwste machines en materialen om de beste en meest duurzame resultaten te kunnen aanbieden. In vergelijking met zeefdruk is dit proces van personalisering iets langzamer daar er kledingstuk per kledingstuk gedrukt moet worden.

Advies voor bedrukking met zeefdruk.

Waar moet je rekening mee houden?

Basisbeperkingen

Wat het aantal kleuren betreft kunnen wij tot een maximum van 8 kleuren bedrukken bij witte T-shirts of sweaters en tot maximaal 6 kleuren bij gekleurde T-shirts, polo's of sweaters. Ander textiel zoals tassen en mutsen hebben een kleurlimiet van 4 kleuren.

Zeefdruk dient vooral voor het reproduceren van logo's, zinnen of vrij eenvoudige ontwerpen. Toch lukt het ons om spectaculaire resultaten te bekomen met deze druktechniek. Echte foto's in fotokwaliteit of gradiënten kunnen wij met zeefdruk moeilijk weergeven maar met behulp van frames kunnen wij wel zeer gelijkaardige effecten bekomen.

Zeefdruk is een ambachtelijk proces waarbij veel komt kijken waardoor het tijd in beslag neemt en een T-shirt niet op 1 ,2 ,3 klaar is. Wij beschikken wel over een express dienst voor urgente bestellingen maar dan wordt er een extra kost in rekening gebracht voor de extra werkuren.

Wij zijn goed voorbereid om snellere leveringstijden aan te bieden dan de concurrentie. Wij hebben vroeger al 1500     T-shirts gedrukt voor een bestelling die om 17.00 uur bevestigd werd en de volgende dag om 10.00u door ons is geleverd. Bij onze normale leveringstijd moet u echter rekening houden met ongeveer 10 tot 15 dagen omdat wij steeds veel bestellingen moeten afwerken.

Ángel Fernández. CEO


Zones en grootte van de opdruk

Zones

Wij kunnen de kledingstukken vooraan bedrukken, maar ook achteraan, op de mouwen, op de zijkanten of achteraan aan de binnenzijde van de nek zoals een label. Kijk naar de tekening voor meer informatie:

Op sommige plaatsen zoals op de naden, aan de halsboord enz. kunnen wij niet bedrukken omdat er een vlak oppervlak nodig is. Kledingstukken zonder zijnaden met een ronde pasvorm zijn hier een oplossing voor.

Grootte opdruk

Bij zeefdruk werken we met 2 verschillende maten:

  • Standaardmaat: 30 cm hoogte x 30 cm breedte. De goedkoopste en meest gebruikte grootte voor de afbeelding.
  • Maat XL: 45cm hoogte x 38 cm breedte. Voor ontwerpen die moeten opvallen.

Advies bij het bedrukken met zeefdruk:

Advies bij het bedrukken met zeefdruk:

Er is geen verschil in prijs wanneer u een afbeelding opdrukt van 2 x 2 cm of van 30 x 30 cm. Maak dus goed gebruik van de plaats op je kledingstuk!

Let erop dat je geen te grote opdrukken gebruikt op kinder T-shirts of kleine vrouwenmaten. Wij raden je aan om dezelfde grootte voor de afbeelding te gebruiken op alle maten van je T-shirts zodat wij het sjabloon kunnen hergebruiken, wat voordeliger voor je uitkomt.

Advies voor het wassen

Gezeefdrukte kledij heeft in principe geen speciale manier van wassen nodig. Je kan ze eenvoudig wassen met lauw water en een niet te chemische zeep. Strijken op de afdruk is niet aangeraden omdat de afbeelding of het logo kan blijven kleven aan je strijkijzer.

Voorbeelden

Voorbeelden van gepersonaliseerde T-shirts, polo's en sweaters...

Uw offerte in minder dan 2 minuten
Vanaf 10 stuks

Wat wenst u?

Kies een product

Kleur

Hoeveelheid

Totaal aantal kledingstukken
0

addMeer producten toevoegen

Welk type product zoekt u?

Welk type bedrukking wenst u?

keyboard_arrow_rightVolgende

Wanneer dient u de bestelling te ontvangen?

keyboard_arrow_leftVorige

keyboard_arrow_rightVolgende

Contactformulier

Details van uw offerte

Informatie van uw offerte

keyboard_arrow_leftVorige

keyboard_arrow_rightVolgende

We nemen de bescherming van uw gegevens zeer serieus
* Verplichte velden

sendVerzenden

done

Hartelijk bedankt!

We hebben uw aanvraag ontvangen, ons team neemt zo snel mogelijk contact met u op.